Die Luyden van 't Hooge Veene


In het nieuws 2009

Wat in de media te lezen viel over Die Luyden van't Hooge Veene:


OUD EN NIEUW

MIDWINTER EVENT

KERSTMARKT LELYSTAD

ZOETBIER BROUWEN

BUSTOCHT NAAR LEIDEN

SPOOKTOCHT

CANON VAN DRENTHE

KLOMPENEXPEDITIE

MONUMENTENDAG

Die Luyden
Die luyden op de Batavia

KELTEN IN WIJHE

DIKKE TINNE

KOKEN IN DE BATAVIA

HISTORISCHE VERENIGING

DORPSOMROEPER AAN HET WERK

PROVINCIAAL KEURMERK VOOR DIE LUYDEN!

UIT DE VOLKSVERHUIZERSTIJD

LANDELIJKE DIALECTENDAG

RODE KRUIS


Naar nieuws uit 2017

Naar nieuws uit 2016

Naar nieuws uit 2013

Naar nieuws uit 2012

Naar nieuws uit 2011

Naar nieuws uit 2010

Naar nieuws uit 2008

Naar nieuws uit 2007OUD EN NIEUW

31 december 2009

Zijn jullie nu helemaal gek, zelfs op oudjaarsavond een activiteit?!, zult u wellicht denken.

Nu ja, gek, en oudjaar, tja...

Iemand telt de uren af elk jaar!

Sylvester

Wie is toch die Sint Sylvester?

En wanneer komt vrouw Holle in het spel?

naar boven


MIDWINTER EVENT

21 december 2009

Wat een geluk dit jaar!
Er lag een dik pak sneeuw op midwinter in Hoogeveen. Niemand kon de wegen schoon houden, en er werd nog meer sneeuw voorspeld.
Er waren mensen uit het verre westen die niet konden komen: de trekschuit vaarde niet, en de dilligence al evenmin.

Dat dit weer toch typisch past bij midwinter was de reden dat velen de barre tocht naar het Museum De 5000 Morgen toch waagden. Al bij opening in de namiddag liep het snel vol, en dat ging tot sluitingstijd toe door. Er werden zeker een honderttal bezoekers geteld.
Het was een gezellige drukte waar lekker werd bijgepraat in de herberg bij het "Broen Weyte Bier" van Jan Jans de Jonge, dat op 21 november samen met de Wortketel bij het museum werd gebrouwen: het bier smaakte de gasten best. En er werd nog lang over nagepraat. Dat mocht ook wel want het had zo'n 200 jaar geduurd voor er weer een oud Hoogeveens bier opnieuw werd gebrouwen.
Ook vond het boek "de Bierbrouwers van Hoogeveen (1672-1850)" van de hand van schrijver en brouwer Jan de Vries gretig aftrek.

Maar dat niet alleen; Korenmolen De Zwaluw had zijn molenaars in passende kledij gestoken en met heerlijke proeverijen en bijpassende recepten op pad gestuurd. Ook zij deden goede zaken.
Slijterij Dikkers liet iedereen enkele heerlijke wijnen proeven, die begeleidt konden worden door een 17e eeuws lekkernij in de vorm van Kweeperencake, gemaakt door onze eigen herbergier en kok Pieter Lacourt.
Henny Huigen en haar quilt collega's hadden een fraaie stand ingericht, en dhr. Doedens bemande de stand van het heropgerichte Tamboersgilde.
Gree's Feestwinkel vermaakte de mensen in vroeg 19e eeuwse Italiaanse kleding. De kleding was fraai en laat Gree maar schuiven, die vermaakte de mensen prima.
De Nieuw Schoonebeker Midwinterhoornblazers lieten duidelijk van zich horen, en onze Johannes de vuurspuwer zorgde voor een vlammend sfeer spektakel, terwijl Merrighje Jans op open vuur knieperties bakte naar authentiek 17e eeuws recept. Zo was een ieder druk in de weer om de gasten te vermaken.

Op deze zeer geslaagde avond werd duidelijk dat een museum geen statisch iets hoeft te zijn. Plaats Die Luyden erin, in dit geval aangevuld met meerdere welwillende vakmensen, en een museum gaat leven voor het publiek. Als u er niet bij bent geweest; vraag het iemand die er wel was, en u zult het horen!

midwinter 2009
Op de foto uiteraard Die Luyden, en verder de molenaars van korenmolen de Zwaluw, de midwinterhoornblazers, en Gree van Gree's Feestwinkel.
Meer foto's op de fotopagina's van de 17e eeuw: klik hier!

naar boven


KERSTMARKT LELYSTAD

13 december 2009

Het was guur, het was koud, het was in de donkere dagen voor kerst.
De meisjes en de jongetjes met de zwavelstokjes lieten zich niet kisten. De vlammen - en de rook - stegen op op het plein voor het stadhuis van Lelystad.
Kerstmarkt. Met een kampementje van Die Luyden, naast de levende kerststal, waar Jezus aan ontbrak. Maar wij hadden Marrijgie, en die wist de kinderen, moeders en oma's te boeien, dus lekker puh. Het was warm om het vuur, want de stemming zat er goed in.

We maakten bolbuisjes, pannekoeken met spek, vertelden volop, trommelden mee met de dweilorkesten, wisten kinderen en ouderen te boeien.

Kortom: al waren we de enige levende geschiedenisgroep, we droegen iets bij tot grote tevredenheid van de organisatie.

naar boven


ZOETBIER BROUWEN

21 november 2009

Vrijdag de 20e toog Jan Jans de Jonge naar onze hoofdstad om met Sofie Timmer van RTV Drenthe te praten over de bierhistorie van Hoogeveen.

bierpraat RTV Drenthe

Zaterdag de 21e waren de Luyden actief aan het bierbrouwen bij Museum De 5000 Morgen te Hoogeveen. Dit samen met het Drents Amateur Bierbrouwgilde De Wortketel uit Echten. Er werd een bier gebrouwen zoals dat 2, 3, en bijna 400 jaar geleden ook hier werd gebrouwen.

Op 21 december wordt het resultaat gepresenteerd op het midwinterevent in het Museum.

Tevens werd op deze bierbrouwdag een boekje van Jan de Vries gepresenteerd, getiteld: "De bierbrouwers van Hoogeveen (1672-1850)".

Dit boekje met een overzicht van het bier en zijn brouwers in Hoogeveen door de eeuwen heen, is verkrijgbaar voor € 7,50 bij Museum De 5000 Morgen, of bij de schrijver.
boekomslag

naar boven


BUSTOCHT NAAR LEIDEN

14 november 2009


Een bus vol Hoogeveners en geinteresseerden ging de weg die de rentmeesters van de Hollandsche Compagnie eeuwen geleden jaarlijks maakten: richting Leiden. Kapitaal van de Verenigde Oostindische Compagnie werd geherinvesteerd in Drents veen. Zo ontstond de plaats Hoogeveen, op de rand van uitgestrekte veenderijen. Jaarlijks kwamen delegaties uit Leiden naar Hoogeveen en werd de rentmeester naar Leiden geroepen voor financiele verantwoording. De woningen van de Hollandse investeerders werden opgezocht, hun grote man Pieter Joostens Warmont werd ontmoet in de vorm van een schilderij in de Lakenhal en vele, vele mooie plaatsen riepen hun bewondering op.

Eva van Hoogeveen's Hofje te Leiden

Niet alleen de prachtige stukken in het depot van het Leidse archief, maar ook de pittoreske plekjes als het Eva van Hoogeveens Hofje, waar deze foto is gemaakt.

Het project was een samenwerking tussen het Museum De 5000 Morgen, Lanting Reizen en de Historische Vereniging die Luyden van 't Hooge Veene.

naar boven


SPOOKTOCHT

25 oktober 2009

Een 35-tal Hoogeveners begeleid door een wisselend gezelschap van 'herrezenen' slenterde rond 00.00 uur - het moment tussen 24 en 25 oktoberdoor een nachtelijk Hoogeveen.

Vrouw Otten was ooit van de molen gevallen en liep met bebloed hoofd te zoeken naar houvast.
Jan Kroezen had na een viervoudige moord nog geen genoeg van zijn wraakacties, op zoek als hij nog altijd was naar onbekeerden.
Een doodgraver, ooit verhangen op het kerkhof, bleef graven waar hij gewend was te graven.
Harm Sieders werd voor de zoveelste keer door de Munsterse troepen gedood op een vonder. Om over die troepen zelf maar niet te praten. Ze spoken nog altijd rond, rond het Museum De 5000 Morgen.

Verhaal op verhaal volgde, en Hoogeveen zal nooit meer als voorheen bekeken worden, door de ogen van diegenen die de verhalen hoorden. Echt waar allemaal, zo werd vroeger tenminste verteld...

spooksels
Duister gezelschap door nachtelijk Hoogeveen

naar boven


CANON VAN DRENTHE

zomer 2009

De Canon van Hoogeveen - van de hand van onze DB-leden - werd opgevolgd door een Canon van Assen en Meppel.
En nu is er dan ook de Canon van Drenthe. Dinsdag 6 oktober jl. was de presentatie in de Jacobskerk van Rolde. Ons DB op werkbezoek hoorde bij de genodigden, liet de toespraken over zich heenkomen en genoot nog even van de prachtige hunnebedden achter de kerk. Een eind achter de kerk, maar toch. Daar liggen ze nog.

canon van Drenthe

naar boven


KLOMPENEXPEDITIE

zomer 2009

Als lid van een levende geschiedenisgroep maak je wat mee...
Ooit gehoord dat we van een 17e eeuws festival gestuurd zouden worden omdat onze kleding uit de tijd van Napoleon zou zijn? Bij nadere beschouwing bleken we zo'n beetje de enigen in 17e eeuwse kledij, want de rest was laat-middeleeuws tot 16e eeuws.
Toen zouden we verdwijnen moeten omdat enkele leden ... klompen droegen. En dat kon niet in de 17e eeuw.
Nu zie je inderdaad niet veel boeren in werkkleding op schilderijen. En die klomp was natuurlijk iets heel speciaals. Mooi waterdicht, en wat belangrijker was: lekker stevig als de koe een stap opzij deed.
Ooit een koe van honderden kilo's op je tenen had staan? Ikke wel, en leuk is anders. Klomp is niet lomp, klomp is clevver in dat geval.

Maar hoe kom je af van dat klompenvooroordeel?
Gewoon, druk mensen met de neus op de klompen, sorry de feiten. Pieter Brueghel de Oude heeft rond 1560 al een schilderij gemaakt waarop de klomp afgebeeld werd, in de vorm zoals we die nu nog kunnen kopen. De ouderwetse onbeschilderde klomp, met een puntige voorkant.
Dat schilderij hangt in Wenen, in het Nationaal Kunsthistorisch Museum. Afbeeldingen van dat schilderij vindt je soms in boeken, maar het kind op klompen is zo klein dat kind en klompen nogal eens in puntjes uit elkaar vallen. Druktechnieken die ons tegenwerken. Niemand die goed kan zien wat het kind aan zijn voeten draagt. Eigenlijk zouden we een gewone mooie scherpe foto moeten hebben, van kind en klompen. En als geschiedvorser moet je wat voor je werk over hebben niet?

Dus daar sta je dan, in Wenen, voor dat ene beroemde schilderij uit 1560, met kinderspelen.
Voor mij staat een kind in kledij die ook toen al wat uit de mode was. Een boerenkind op klompen, met lange beschermende kledij aan (boerenwerk blijft vies maken) met een bijzonder brood onder zijn arm. Een duivekater.
Een brood van net voor de kerstdagen. Het kind is maar een centimeter of 10 groot, schat ik zo in.

En je mag wel fotograveren, maar zonder flits. Tegen de 30 keer probeer je het. Scherp, nee hoor, gooi maar weer weg. Wie flitst wordt eruit gezet. Maar je gaat toch niet voor niets op expeditie naar Wenen? OK, ik was er ook op vakantie, maar toch... Er vindt een diep conflict plaats in de geest van een lid van Die Luyden, die hier anoniem zijn bekentenissen aan de wereld toevertrouwd. Een camera wordt gericht, ingezoomd, de flitser aan.
To flits or not to flits, to be in het nekvel gepakt or not to be in het nekvel gepakt, thats the question... To druk or not to druk. Druk op je hoofd en druk ergens anders...

klompen 1560
En dan gaat een groot alarm af. De suppoosten, overal aanwezig, rennen naar een andere ruimte, waar iemand met zijn vingers aan een schilderij heeft gezeten. Of heeft iemand ergens hierboven een vonkje afgegeven, in de beveiligingsapparatuur, om mij uit mijn lijden te helpen? Geestelijke leiding, die ook van geschiedenis houdt? Of was het Nehalennia, ons erelid?

Niet meer denken, klik, klik, twee keer een haarscherpe foto maken. Met flits. Maken dat je wegkomt. In een andere zaal snel naar een schilderij staan kijken, met een gezicht alsof je ook daar verstand van hebt, maar je weet amper waar je voor staat. Als je maar weg bent.

Mea Culpa, maar ik heb wel het haarscherpe bewijs van de klompen. Op te blazen tot posterformaat. Dank U Wel!

naar boven


MONUMENTENDAG

12 september 2009

"Op de kaart", dat was het thema van monumentendag 2009.

De door ons georganiseerde fietsroute was een succes. Vijf panden in het in de 17e eeuw afgegraven deel van Hollandscheveld en het Krakeel hadden hun deuren geopend. Een route langs wegen die eveneens teruggingen op die tijd heeft ze verbonden. De panden zelf waren vaak jonger, maar niet minder interessant. Twee 18e eeuwse arbeiderswoningen, een 19e eeuwse waterstaatskerk en de ateliers van twee nauw bij de oude gebouwen verbonden kunstenaressen verrasten de bezoekers met hun moois.

Krakeel: De Fleurige Bedstee
Op de foto het oorspronkelijk rond 1748 opgetrokken pand van Seine Gosens en Wichertien Arents Schonewille, Krakeel 31. Een verrassing, zogezegd, want tot voor kort had niemand een idee dat de huidige woning zo'n oude geschiedenis had.

Voor het pand een van de gastheren van de Historische Vereniging Die Luyden van 't Hooge Veene. Dit alles in het kader van open monumentendag.

Momenteel wordt al weer gewerkt aan de open monumentendag van volgend jaar. Weer het tweede weekend van september.
Woont u in een bijzonder pand en hebt u zin om mee te doen, neem gerust even contact op met de dagcoordinator op tel.:0528-275584.

De dag werd georganiseerd door de families Dekker, Kroezen, Martens, Metselaar, de Hervormde Gemeente van Hollandscheveld en de Historische Vereniging Die Luyden van ít Hoogeveene.
De bijbehorende fietsroute kan natuurlijk altijd gevolgd worden, maar de panden zijn niet altijd voor het publiek geopend.

U kunt de fietsroute in pdf-formaat downloaden en printen.
Klik hier om te downloaden.
Om dit bestand te kunnen lezen hebt u een pdf-reader nodig. Hebt u die niet, download die dan eerst, bijvoorbeeld hier.

naar boven


KELTEN IN WIJHE

5 september 2009

In Wijhe wordt een Keltisch festival gehouden.
Wat 'Keltisch' is, daarover verschillende meningen in archeologisch Nederland, maar niet op de 'Keltische festivals'. Daar is alles keltisch, als niet wordt beweerd dat het wat anders is.

Thilrun en Garm in Wijhe
In de praktijk waren Thilrun en Garm de enigen die nog een beetje dicht bij de tijd zaten waarin er Keltische invloeden in Nederland waren. Hun kampementje werd opgezet bij de markt. Zo echt mogelijk. Drie stortbuien kregen ze op hun hoofd, maar een tent opzetten, absoluut niet. Die hadden de 5e eeuwse Saksers niet, dus zij ook niet...

naar boven


DIKKE TINNE

29 augustus 2009

Jaarmarkt in Hattem vandaag, 29 augustus 16-nogwat. Of zoiets. Dikke Tinnegebeuren. Die Luyden er heen.
En zoals je vaker ziet, hou je geld maar eens in je beurs als de verleidingen van dit leven sterker worden dan het besef van de eeuwigheid. Onze Juda Ashkenazi had zelfs nog een lichtekooi op schoot, maar die schoot al weer licht bij een ander in de kooi.
Willem kreeg hulp beloofd, want Lucas nam niet alleen volk aan voor het graven van het Alteveerse Opgaande, hij bood ze ook een paar stuivers als ze hielpen melken.
Roelofje Geerts had vorige week bij de kerkgang gemerkt dat het zicht op de kleine lettertjes minder werd. Ze kocht twee glaasjes aan een stokje die je op je neus kunt knijpen. Een bril noemen ze dat. Een bril! Die is alleen voor rijke mensen toch? Ja, en Lucas kocht er toen natuurlijk ook een want als zelfs een arbeidster al een bril heeft kan hij met zijn kleine spleetoogjes niet zijn neus op het papier blijven drukken. Nee, dan moet er ook een bril komen.

brille
Maar waar doen ze het van? Heeft die Lucas dan toch nog een geheim spaarpotje van zijn oom Frerik gevonden, waar van gefluisterd werd dat hij de winst van de tulpebollen in de grond had gestopt? Of moeten we nu ineens allemaal meer gaan betalen voor stokleggingsbrieven, alleen omdat Lucas ze beter moet kunnen zien?
Maar waar doet Roelofje het van? Ze was behoorlijk veel bij Merrichje de laatste tijd. Zal ze toch voor haar geld gezwicht zijn, en nu bijverdienen? Maar gaat het met de jonge heren van de oude heren op het veen dan zo slecht dat ze om die te kunnen vinden een leesbril nodig heeft? Hoe dan ook, Lucas werd bij de brillemaker vereeuwigd door zo'n ijdelhedentekenaar. Laat ie nooit weer zeggen dat ie niet bij de neus genomen is. Hij neemt zichzelf nu regelmatig bij de neus.

naar boven


KOKEN IN DE BATAVIA

9 augustus 2009

In de zomerperiode zijn er vele activiteiten. Een springt er zeker uit, en dat is het 17e eeuwse spektakel op de Batavia-werf!
Onze voltallige groep was op het schip in Lelystad aanwezig. Merrighje Jans kookte in de kombuis op authentieke wijze een fraaie maaltijd voor de groep. Brouwer Jan Jans schonk, en dronk, uit zijn houten vat weer scharrebier. Koopman Lucas probeerde mede investeerders te lokken met een winstgevende prognose. En Pieter, Juda, Johannes en Roelofje vermaakten het publiek op originele wijze.

Het werd een dag om nooit te vergeten in een adembenemende ambiance...

naar boven


HISTORISCHE VERENIGING

Vrijdag 12 juni 2009

Die Luyden is nu een Historische Vereniging!

Vrijdag 12 juni 2009 passeerde bij notaris Van Linge te Hoogeveen de akte waarmee het formeel tot de oprichting kwam van de Historische Vereniging Die Luyden van 't Hooge Veene.
bij de notaris

De vereniging begon jaren geleden als een vonk in het leven van twee van de oprichters. Geschiedenis is prachtig maar moet gebracht kunnen worden. Geen dode feiten, geen oncontroleerbare en voor jongeren niet interessante verhalen van vroeger, en vooral niet teveel 'van horen zeggen', maar levende geschiedenis in de meest letterlijke zin van het woord: kruipen in de huid van mensen uit het verleden, op basis van gedegen onderzoek.

Het resultaat was een bloeiende werkgroep van het Museum de 5000 Morgen te Hoogeveen. Een werkgroep die zo groot werd dat hij op eigen benen zou moeten komen te staan. Bij tal van evenementen is het namelijk van belang dat er sprake is van een zelfstandige vereniging, die levende geschiedenis als een van de hoofddoelen in het vaandel voert. Vandaar dat aansluiting bij andere verenigingen ook geen optie was, want je kunt moeilijk van die ander vragen om jouw hoofddoel over te nemen. Tegelijkertijd liggen er overlappingen. Niet alleen in Hoogeveen, ook in den lande. Niet voor niets werden 'Die Luyden', zoals ze kortgezegd heten, gevraagd bij tientallen evenementen. Binnenkort krijgen ze zelfs de gelegenheid om de vuurvastheid van de Batavia te testen. Er kan gekookt worden in het kostbare schip in Lelystad, terwijl op de wal programma's worden neergezet om het publiek kennis te laten maken met het leven uit de Gouden Eeuw.

In Hoogeveen kan tevens de inmiddels verworven kennis van belang worden. 'Die Luyden' proberen het leven van de 17e eeuw neer te zetten. Maar er was weinig of niets bekend van Hoogeveen in de 17e eeuw. Inmiddels is er volop onderzoek gedaan naar die periode. Onderzoek dat men graag deelt met derden.

Net als de kennis van de 17e eeuwse kookkunst, het bierbrouwen, de kleding, aardewerk, en nog veel meer.

Los daarvan wordt onderzoek gedaan naar diverse andere perioden in de geschiedenis van Hoogeveen en omstreken.

naar boven


DORPSOMROEPER AAN HET WERK

9 en 15 mei 2009

Hij loopt weer af en toe door de straten van Hoogeveen, de dorpsomroeper. Dat was een van de taken van de tamboer.

Per 1 januari 1901 is de laatste dorpsomroeper met ontslag gegaan. De gemeente Hoogeveen heeft niemand meer aangesteld. Via Die Luyden, een werkgroep van het Museum de 5000 Morgen, een onderdeel van de gemeente Hoogeveen, heeft de gemeente Hoogeveen in mei 2008 een nieuwe dorpsomroeper gekregen. In 17e, 18e of 19e eeuwse outfit.

Overigens moeten sommige instanties er nog wel aan wennen. Zaterdag 9 mei tijdens de groenmarkt (zie foto) ging alles nog geweldig. Een paar ronden door Hoogeveen, voor de Wereldwinkel en de Speelotheek, en de fotograven kwamen er als vliegen op af.

dorpsomroeper
de 17e eeuwse tamboer en dorpsomroeper
Vrijdag 15 mei ging het helemaal mis. Ergens leek iemand te denken dat de tamboer een regendans begeleidde. Een paar roffels en het viel met bakken uit de lucht. Sorry...

naar boven


PROVINCIAAL KEURMERK VOOR DIE LUYDEN!

5 april 2009

Zo kunnen we het wel noemen, want het is niet niks wat bij de voorzitter op de mat viel.

Een juryrapport voor de DHV-Prijs van 2008.
Nee, die prijs hebben ze niet gewonnen, maar dat hoefde ook niet. Twee van de leden wonnen vorig jaar de prijs al en een ander lid was al tweemaal lid van een werkgroep die de prijs won. Zoek nog maar eens een club in Drenthe die dat kan zeggen.

Het heugelijke nieuws zat hem in de tekst van het juryrapport. Als Historische Vereniging heb je weinig mogelijkheden om je te laten toetsen. Wanneer dan een jury van een prestigieuze provinciale geschiedenisprijs dergelijke lovende woorden over je spreekt, kun je dat beschouwen als een provinciaal keurmerk en een welverdiende tweede plaats, al moet je die ook met 6 anderen delen.

De jury waardeert de originaliteit en professionaliteit van de groep en is onder de indruk van de historisch verantwoorde wijze waarop de groep zich presenteert.
De jury is van mening dat er sprake is van een voor Drenthe unieke vorm van 'living history' waarmee een breed publiek in aanraking wordt gebracht met (lokale) geschiedenis. De belangstelling voor geschiedenis wordt daarmee zeker gestimuleerd.
De jury kan zich voorstellen dat 'Die Luyden van 't Hooge Veene' in de toekomst opnieuw voor de DHV-prijs zullen worden genomineerd. Aldus het juryrapport.

De laatste zin is bijzonder, want waar vindt je nog een jury die je - enigszins kort door de bocht vertaald - vraagt of je alsjeblieft volgend jaar weer mee wilt doen.......?
Met deze provinciale erkenning kunnen Die Luyden fris het nieuwe seizoen in.
De eerste activiteiten staan al weer voor de deur!

eervolle vermelding DHV prijs

naar boven


UIT DE VOLKSVERHUIZERSTIJD

Uit de tijd van de 'Boerin van Zweelo'

Het borrelt weer lekker in Die Luyden. De meest prachtige ideeen krijgen vorm. Een daarvan wordt uitgewerkt in een werkgroepje dat de emigratieperiode (de volksverhuizing) als uitgangspunt heeft genomen. Dat is de 5e en de 6e eeuw. In Drenthe is dat de tijd waarin de 'Boerin van Zweelo' leefde. Ja, ze wordt vaak 'Prinses' genoemd, maar als je geen prinsdom hebt, geen koninkrijk, of wat voor hoge adel dan ook, dan kun je ook geen prinsessen hebben, dus laten we het maar houden op een boerin, en wie weet was ze nog priesteres of zo ook.

We kunnen binnenkort al 4 personen uit die tijd neerzetten. Die periode komt tot leven in de vorm van kleding, sierraden (fibula's), gereedschap, noem maar op. En tja, eerlijk gezegd komt het dan in de arbeidzame voorfase wel eens tot wonderlijke dingetjes.

Romaanse kist
Als Garm nu geleefd had, dan had hij vast heel veel magie gezien in elektriciteit en een boorkop met schuurpapier. Laten we het daar maar op houden. Een oud-Saksische kist volgens Romaanse stijl krijgt vorm. Uiteindelijk is alles authentiek, want zelfs de spijkers zijn vierkant gesmeed. Maar zoals met zoveel dingen lijkt het nu nog nergens op. Zelfs de prijs van de houten pootjes uit de kringloopwinkel is er nog op nog te lezen...

Wacht maar tot die Garm voor het eerst met de kist uit de kast komt.
Met die andere Luyden uit de tijd van de Volksverhuizing...

naar boven


LANDELIJKE DIALECTENDAG

zaterdag 28 maart 2009

Op deze dag was de Stichting Nederlandse Dialecten met een congres in de Tamboer.

Er werd uitgebreid gepraat over 'Moi' en alle andere vormen van groeten van Lauwersoog tot Duinkerken, van Texel tot het uiterste oosten van Vlaanderen.

In het middagprogramma waren workshops.
Daaronder was ook een rondleiding door Hoogeveen, onder leiding van Merrichje en Lucas.
Onder het roffelen van de Hoogeveense Tamboer ging de stoet op stap.
Helaas werd ergens anders vermoed dat er een regendans werd uitgevoerd, want het bleef niet droog. Dat mocht de pret niet drukken.

Alle streektaalorganisaties kennen nu Hoogeveen, haar achtergronden en de streken van de Van Echtens.

tamboer en wijf

naar boven


RODE KRUIS

woensdag 21 januari 2009

Die Luyden mochten dit jaar hun nieuwjaarwensen brengen op de nieuwjaarsborrel van het Rode Kruis, afdeling Hoogeveen.

Dit leidde uiteraard tot een vrolijk samenzijn waarbij niet vergeten werd om de moderne rode kruis-ers te demonstreren hoe het er in de tijd van Die Luyden aan toeging.

Tja, met Die luyden is het niet alleen goed eten en drinken, op verantwoorde 17e eeuwse wijze; ook de 17e eeuwse medische problemen kunnen met ze worden besproken!

naar bovenfacebook die luyden