Die Luyden van 't Hooge Veene


In het nieuws 2010

Wat in de media te lezen viel over Die Luyden van't Hooge Veene:


KINDER KERSTFEEST

NOORDER LICHTJESPARADE

KERSTMARKT LELYSTAD

TROMMELS IN DE AANSLAG

SLAG OM GROLLE VERANDERT GESCHIEDENIS

COORDINATOREN EXPERIMENTELE ARCHEOLOGIE

STORKSCHOOL DWINGELOO

UITJE LUYDEN

OPEN MONUMENTENDAG

Die Luyden
Die Luyden op de Batavia

MIDDELEEUWS OMMEN

OERTIJDMARKT BORGER

BRINKAVOND TE RUINEN

MARGA ONDERSCHEIDEN!

RUNA TE SWEEL

VOORPROGRAMMA: HUNEBED TOT HYVES

TAALCAFE IN HET OLDE SCHIPPERSHUUS

BIERBROUWEN LIVE BIJ TV DRENTHE


Naar nieuws uit 2017

Naar nieuws uit 2016

Naar nieuws uit 2013

Naar nieuws uit 2012

Naar nieuws uit 2011

Naar nieuws uit 2009

Naar nieuws uit 2008

Naar nieuws uit 2007

KINDER KERSTFEEST

Vrijdag 24 december 2010

Wisten jullie wie volgens de kinderen uit De Weide de echte Jozef en Maria zijn? Marga en Albert, nou ja, in omgekeerde volgorde dan.

Vorig jaar deden ze al mee aan het kinderkerstfeest in de Kerkboerderij. Dit jaar op verzoek van de kinderen opnieuw. Er was een glansrol weggelegd voor Marrijgie. Die voegde zich moeiteloos in de rol van Jezus.
Na afloop van de dienst werden Jozef en Maria nog van harte gefeliciteerd met het ouderschap, door vrijwel alle aanwezigen in de kerkboerderij. Met dank aan ds. Gauke Zijlstra die daar op kwam.

De kledij was trouwens een afgeleidde van wat in Runa gedragen wordt, hier en daar met nulde-eeuwse accenten.

Na afloop ging Jozef moeiteloos verder als herder, reed met een vierwielige ezel richting Klazienaveen en hield daar een kerstnachtdienst.
Wachten met de herders in het veld, was het thema. En Marrijgie voegde zich moeiteloos als kind van de herder, samen met pa in het veld. Die Marrijgie moet voorgedragen worden voor de culturele prijs van Drenthe. Zelden kreeg een cultuurdrager zoveel bekijks in zoveel rollen.

naar boven


NOORDER LICHTJESPARADE

Woensdag 22 december 2010

noorderlichtjesparade 2010

Nou, dat hebben we geweten. Lichtjes genoeg, maar krijg ze maar eens in beweging.

Die Luyden voorop, met vaandel en trommel.

Opnieuw onze magische zeven in de strijd (Arend, Jerry, Rita (1e keer mee!), Marga, Henk O, Ron en Albert) en 20.000 mensen of meer aan de kant. Wie heeft ze geteld?

Hoe dan ook, heel Hoogeveen weet nu dat we bestaan. En ons trommelvel heeft het gehouden. Ondanks de kou. Nee, aan ons heeft het niet gelegen dat de stoet wat langzaam op gang kwam.

Wij hadden met gemak 3x de route kunnen lopen, maar 1x was zo ook wel genoeg.

Foto boven: Gerrit Boer.
Foto hiernaast: Rob Pot.

tamboer in vuur en vlam

naar boven


KERSTMARKT LELYSTAD

Zondag 19 december 2010

Arent
Een dag om nooit te vergeten!
Het voelde een beetje als de tocht naar Nova Zembla, maar dan korter, en geen tocht om de noord maar rechtstreeks de Zuiderzee in.

's Morgens nog eens bellen met de politie over de wegen, met een weerstation in Lelystad, en toen gingen ze: Marga, Arend (1e keer!), Jerry en Albert. Naar de jaarlijkse kerstmarkt in Lelystad.

Daar aangekomen zag de wereld er heel anders uit dan verwacht. Dat heb je wel vaker met sneeuw, maar de kou was zo ingeslagen dat eigenlijk die hele kerstmarkt tegen de vlakte lag.
Ach, onze die-hards maakten er wat van. Voor zover de Lelystadters bereid waren om er ook wat van te maken. Die hadden eigenlijk het zelfde probleem als Die Luyden: kou, kou en nog eens kou. Zelfs het vuur wilde niet goed warm worden.
U moest eens weten hoe blij wij waren met 't Olde Wief van Pet en aanverwante kranten. Prachtig onder de kleren... Wat niet ziet, dat niet deert...

naar boven


TROMMELS IN DE AANSLAG

Vrijdag 29 oktober 2010

De Andreas Manna-stichting houdt zich al jarenlang bezig met hulp aan kinderen in Afrika.
Een veertigtal kinderen in Kenia worden momenteel door de stichting opgevangen. Onder de vele activiteiten voor fondsenwerving is onder meer een 'Afrikaloop', een meerdaagse wandeltocht.
Traditioneel is er een intocht in Hoogeveen, op de laatste dag, onder begeleiding van een tamboer.
'Die Luyden' is samen met de Hoogeveense Harmonie en de Muziekvereniging Wilhelmina verantwoordelijk voor de Tamboerscompagnie.
Bijzondere kerkdiensten kunnen als vanouds met trommelslag worden begeleid, maar ook bijzondere activiteiten in de plaats Hoogeveen zelf.

Vijf jaar bestaat nu de Afrikaloop en al vijf jaar zijn de tamboers ermee actief. De eerste beide jaren trommelde Pascal van Wilhelmina, daarna Fokelien Kootstra, van de Tamboercompagnie.
Dit jaar werd de tocht op verzoek van de organisatie begeleid door twee tamboers. Dat was een prachtige uitdaging.
Hoe combineer je 17e eeuws slagwerk met een moderne schelle trommel?
Ach, 30 seconden repeteren is genoeg. Improviseren maar en dan...: lopen maar! De Afrikamars is hij gedoopt, de improvisatie van die middag.

intocht Afrikaloop 2010
Als er overigens trommelaars meelezen die zin hebben om ook eens te trommelen bij een evenement of voorafgaand aan een bijzondere kerkdienst?

Hoeft maar een paar keer per jaar...:

Bel eens met 0528-275584 voor info.

naar boven


SLAG OM GROLLE VERANDERT GESCHIEDENIS

Zaterdag 23 oktober 2010

Het grootste 17e eeuwse evenement van Nederland en verre omstreken.

Er was brand geweest in het boerenland voor de wallen van de stad. De bevolking was de stad in gevlucht. Daaronder dus ook Die Luyden. Op zoek naar slaapplaatsen voor de nacht werd de een na de andere bedgelegenheid aangeboden, waarbij soms medelijden van de bezoeker van het evenement de doorslag gaf en soms de pretoogjes met fantasieen op de loop gingen die hier maar niet herhaald zullen worden.

Alles wat we hadden kunnen redden van de vreselijke brand en de enge ziektes buiten de stad werd meegenomen op een kruiwagen. Een natte wagen, een turfwagen. Die deed vandaag voor het eerst mee en hield het nog vol ook, ondanks het stokoude houten wiel. Het gezegde ging weer mooi op:...Piepende wagens... En piepen wilde hij wel.

Gelukkig konden we ons ondanks al onze ellende goed vermaken in de stad, want er werd volop inkopen gedaan voor extra kledij. Behalve honderden re-enactors waren er namelijk ook gespecialiseerde handelaren.

En toen gebeurde het. Dat wat niet mocht.
Nergens in de geschiedenisboekjes stond dat het zo hard regende tijdens de echte slag in 1627.
Het regende zo geweldig, dat de vreselijke bloedige dodelijke strijd buiten de stad (gelukkig geen gewonden) zelfs stilgelegd moest worden.
De dames van Die Luyden vermaakten zich in de kroegen terwijl de heren boodschappen bleven doen.
Hé, gaat dat soms ook niet andersom?

En wist u dat de Spaanse commandant van Groenlo is vermoord door Lucas Steenbergen, schulte van Zuidwolde? Zult u ook in geen geschiedenisboekje lezen maar...

Zoals altijd: een 'gek' aan de kant van de weg komt door alle cordons...
De commandant kwam aanlopen met een stuk of tien met musketten bewapende schildwachten... Lucas stond te zwaaien aan de weg. De commandant herkende hem en zwaaide terug. Toen, een bliksemsnelle sprint, een stiletto werd getrokken, dwars door het cordon, de commandant werd bij de schouder gegrepen, de punt van de stiletto boven zijn keel.

"Jij bent dood", zei Lucas. "Ik heb de geschiedenis veranderd!".
En hij was bijna dood, die commandant.
spanjool
Harry uit Zwolle was zich het apelazerus geschrokken. Doodgeschrokken...

naar boven


COORDINATOREN EXPERIMENTELE ARCHEOLOGIE

Najaar 2010

De bestuursleden van Die Luyden zijn actief op vele fronten. Net als sommige leden houden ze spreekbeurten over allerlei onderwerpen.

Bij de achtergrondstudies voor onze levende geschiedenis zijn netwerken van contacten opgebouwd die de hele wereld overgaan. Eigenlijk is het dan misschien helemaal niet vreemd als er bijzondere nevenfuncties ontstaan.

Maar toch, het blijft bijzonder als je benoemd wordt tot coordinatoren experimentele archeologie van een vermaard instituut als het Hunebedcentrum in Borger.
Dat is nu dus gebeurd met Marga Zwiggelaar en Albert Metselaar. Hun eerste taak is het opzetten van het Oertijdkamp dat jaarlijks wordt gehouden naast de Oertijdmarkt, in augustus.
Maar er zit al heel wat meer in het vat.
De eerste kandidaat van de Oertijdkanorace heeft zich al gemeld, om maar wat te noemen.

albert en marga
Albert Metselaar en Marga Zwiggelaar geinterviewd door RTV Drenthe

naar boven


STORKSCHOOL DWINGELOO

Vrijdag 8 oktober 2010

We werden uitgenodigd ter afsluitng van het project Gouden Eeuw van groep 8(a). De school maakte zelf een verslag, hieruit het volgende:

'De kinderen maakten kennis met voor hen nieuwe feiten, zoals: Kinderen kregen toen meteen al een licht soort bier, want dat was voedzaam. Een huis kon je kopen voor een tulpenbol. Wie niet gereformeerd was kon uit de gemeenschap verwijderd worden. Op school mocht de meester je gewoon slaan, als hij vond dat dat nodig was.
Een juffrouw bestond toen helemaal niet en aardappelen moest je niet eten want die waren giftig (dacht men). Uit de rode kousen van Merrighje kon je zien wat voor bijverdienste zij had, maar deze bijverdienste durfden de kinderen bijna niet te raden.
Kortom een geslaagde middag op een informatieve en humoristische wijze gebracht'.


in de boeien
Dat meester Elken in de boeien werd geslagen,
werd gemakshalve niet in het verslag vermeld...

naar boven


UITJE LUYDEN

Zondag 26 september 2010

Vroeg op deze zondagmorgen was de dag nog in nevelen gehuld, alsof wat volgde nog niet bekend mocht worden gemaakt.
Na de koffie werden de huidige grenzen van ons land verkend, en overschreden; onze aloude invloedssferen werden met een bezoek vereerd. Het Emsland Moormuseum Gro▀ Hesepe was onze eerste halteplaats. Hier konden we zien hoe de venen door onze buren werden, en nog worden, ontgonnen; toch iets anders dan bij ons.

Het werd tijd voor enkele verkwikkende broodjes, waarna we ons verplaatsten van Emsland naar het Bentheimse, en wel naar het Stift Wietmarschen. Inmiddels liet de zon zich zien en werd het aanganaam warm. Behalve het sfeervolle stichtelijke deel van deze oude gemeenschap, bleek ook hier weer een brouwerij tot de gemeenschap te hebben behoord. Kortom een plek om je thuis te voelen.

Maar niet voor heel lang, want er stond nog een laatste attractie op het programma, de Bronzezeithof Uelsen. Hier wordt de bronstijd zo natuurlijk mogelijk nageleefd. Men probeert door experimenten ook zoveel mogelijk oude technieken weer tot leven te wekken. Voor we hier aankwamen verdiende de inwendige mens echter ook nog enige aandacht; Kaffe und Kuchen stond als tussenprogramma gepland, en eenieder weet dat dat wel aan onze oosterburen is toevertrouwd.

En jawel, ook na de Bronzezeithof konden we niet naar huis, zonder in een twents café de dag passend af te sluiten. Tijdens de evaluatie bleek dat dit een leuke, leerzame en zeer aangename dag was geweest, die zeker voor herhaling vatbaar is.
Voor een fotoverslag, klik hier.

naar boven


OPEN MONUMENTENDAG

Zaterdag 11 september 2010

17 monumentale panden waren in de gemeente Hoogeveen open op Open Monumentendag 2010; meer dan in welke andere gemeente van Drenthe! Dat leverde niet alleen een mooi programma op, maar ook bezoekers vanuit het hele land!
Als Luyden waren we op vele locaties te vinden, en telkens was er iets speciaals te doen. Onze eigen molenaar had het druk op korenmolen de Zwaluw. Merrighje Jans ontving een recordaantal bezoekers in Museum De 5000 Morgen, gesitueerd in huize Venendal. Jan Jans de Jonge was met zijn bier vertegenwoordigd in het oudste pand van Hoogeveen, het Olde Schippershuus. Catharina Schultink, onze vroedvrouw vertelde over oude bakerpraktijken bij babywinkel Bij Zussen, gevestigd in het pand bekend als het pand 1703 (vh Donker). Ook was hier een trekzakspeler actief.

Roelofje Geers verleende hand en spandiensten aan het Krakeel, bij de Fleurige Bedstee, het 18e eeuwse pand dat de gemeente zo graag afgebroken had zien worden! Willem en Pieter Lacourt waren aan het Hollandscheveldse Opgaande om de kunst van Niesje Metselaar te beschermen, je weet maar nooit. En Juda Azkenazie was op een plaats waar hij zich het meest thuis voelde, in de Synagoge (nu de Schutse).

Natuurlijk moeten we Sander Breebaard niet vergeten die overal en nergens werd gesignaleerd in het bijzijn van Vincent van Gogh, en een groepje van handkarrenmuseum de Wemme.

Deelnemers hadden een mooie dag, net als bezoekers want het was ook nog eens prachtig weer.
Kortom, een zeer geslaagde dag!
Voor foto's, zie ons fotoverslag.
Klik hier voor meer over de Hoogeveense Open Monumentendagcommissie.
Klik hier voor een verslag van een van onze sponsoren.

naar boven


MIDDELEEUWS OMMEN

Zaterdag 21 augustus 2010

In Ommen duren de middeleeuwen tot circa 1650, dus waren we van harte welkom op deze grote, mooie markt op landgoed "Het Laer" te Ommen.
Het was er druk en gezellig. We maakten nieuwe bekenden, en hernieuwden contacten met oude bekenden. Na afloop nog een 21e eeuwse barbecue en dan weer naar huis.

De Stentor interviewde onze groep en publiceerde onder andere hierover:

...Er is een aantal gezelschappen dat meedoet aan deze happening. Zoals Die Luyden van't Hooge Veene, die hebben 1650 als jaar waarin ze leven.

"Je moet een beetje gek zijn om dit te doen", legt de koksvrouw uit die roert in een pannetje appel en spinazie.
"Met een beetje boekweit en een ei is dit heerlijk. Ja, dat is echt authentiek en leuk om te doen. We weten dat veel deelnemers wel oude kleding dragen, maar niet weten uit welke tijd dit komt. Bij ons is de eis dat kleding klopt."

Al snel rijst de vraag of ze wellicht 360 jaar te laat leven. Die suggestie wordt echter meteen weggewuifd.
"Nu is dit allemaal apart en dus interessant. Toen was dit het gewone leven en dan is het niet meer zo leuk."

naar boven


OERTIJDMARKT BORGER

Zondag 8 augustus 2010

Garm en Tilrun waren niet alleen in Borger, ze tekenden ook voor een groot deel van de organisatie van de Oertijdmarkt.
Er kwam veel publiek op af, die veel kon leren over een zwarte plek in onze lokale geschiedenis; zeker voor herhaling vatbaar!

naar boven


BRINKAVOND TE RUINEN

Woensdag 21 juli 2010

Op de Brinkavond in zwoel Ruinen hadden Die Luyden een kampementje opgeslagen aan de rand van de brink. We waren met een zevental mensen sterk.
Nieuw in het geselschap van Die Luyden waren molenaar Geert Remmelts en vroedvrouw Catharina Schultink.

Het was warm op de brink. Tja, waar niet de laatste tijd. En dan valt het niet altijd mee om bij het vuur te zitten. Maar dat vuur was wel weer nodig om te koken en om - dit keer - wol te verven.
We hebben tijdens de middag en de avond drie vervingen gedaan. De eerste keer werd de wol geverfd met boerenwormkruid en een beetje bramenblad. Dat gaf een zacht gele tint aan de wol. Vervolgens werd er geverfd met bramenblad, bramenstengels en wat walnootblad. Dit gaf een goudkleurige tint. Als laatste werd er nog geverfd met wat tuinbonenschillen. Bij de laatste verving was er veel te weinig tijd om de kleurstoffen goed in de wol te laten trekken. Toch begon de wol al een beetje bruinig te kleuren.
brinkavond ruinen wol veren

Als drinken hadden we dit keer limonade bij ons, maar dan wel aan de hand van een 17de eeuws recept. Met dank aan onze brouwer Jan Jans.
En wat schafte de pot vandaag: een gewone soppe, zoals die door de gewone man en vrouw werd gegeten. Dit keer bestond de soppe uit tuinbonen, knolletjes en prei. Als bindmiddel werd haver gebruikt. Verder was er een beetje nootmuskaat en een takje munt toegevoegd.

Voor meer foto's, zie: foto's 17e eeuw.

naar boven


MARGA ONDERSCHEIDEN!

29 april 2010

Marga Zwiggelaar koninklijk onderscheiden!
Marga lid oranje nassau
Onze mede oprichter en secretaris Marga Zwiggelaar is geridderd tot lid in de orde van Oranje Nassau!

Wethouder Tiens Eerenstein prees haar voor haar inzet als vrijwilliger en initiatiefnemer van vele zaken. En dat al vele jaren lang.

Het meest bijzondere vond hij wel het feit dat Marga vrijwilliger is in het museum dat ook haar betaalde baan is.

Voor de vele vrienden en familieleden, die bij deze bijzondere gelegenheid aanwezig waren, bedankte Marga speciaal haar ouders voor de steun die ze altijd hebben gegeven.

naar boven


RUNA TE SWEEL

21 april 2010

Op woensdag 21 april waren twee leden van de werkgroep Runa van Die Luyden van 't Hooge Veene aanwezig bij de onthulling van de plaquette voor 'de prinses van Zweeloo'.

Afgereisd vanaf Runa kwamen Garmt en Tilrun aan in een winderig en koud Sweel, waar ze het dorp van een overleden dochter Runhilde Horsa GarmtdÚhter nauwelijks tot niet meer in herkenden. Op een winderige akker moest Tilrun haar potje van walnoten, gedroogde appels, paardebloemblad en erwten koken, terwijl Garmt voor alle zekerheid bekeek hoe de goden het er voor hadden staan op deze begrafenisdag. De weergoden waren in ieder geval wat regen betreft, de aanwezigen goed gezind. Het bleef wel droog.

Garmt en Tilrun en schooljeugd

Al snel verzamelden zich kinderen van de school van Sweel zich bij het nog te onthullen monument. Het was voor hen een wonderlijke ervaring om oog in oog te staan met Drenten uit de 5e eeuw, misschien wel verwanten van de 'prinses van Zweeloo', wie zou het zeggen? Garmt en Tilrun bleven in ieder geval volhouden dat het hun dochter was, wat van mals iedereen ook maar over haar mocht schrijven.

burgemeester en cs    potje koken

Na allerlei toespraken en de openingshandeling, was het eten voor Garmt en Tilrun klaar. Na het opbreken van het kampement kon een ieder weer zijns en haars weegs gaan.

Voor meer foto's, zie: foto's middeleeuwen.

naar boven


VOORPROGRAMMA: HUNEBED TOT HYVES

8 maart 2010

Studenten uit Groningen maakten een vernieuwend theaterprogramma om de geschiedenis van Nederland ook voor een nieuw publiek aantrekkelijk te maken.
Die Luyden werd gevraagd of ze tijdens het voorprogramma in de foyer de gasten wilden ontvangen. Dat wilden Die luyden wel, als ze hun eigen geschiedenis ook maar mochten aanschouwen...
Er werd een modeshow gehouden en wat al niet meer. Daarna konden Die Luyden voor in de zaal meegenieten van een humoristische kijk op onze gezamenlijke geschiedenis. Soms wat cynisch, en niet altijd correct qua tijdlijn, want op het podium leefde Anne Frank nog steeds.
Was het maar zo.

Al met al zeer vermakelijk.

naar boven


TAALCAFE IN HET OLDE SCHIPPERSHUUS

2 februari 2010

De Taalschulte van Hoogeveen, tevens voorzitter van Die Luyden, greep met bovenvermelde datum terug op een oude Hoogeveeense gewoonte om met Maria Lichtmis (2 februari) rond het kruis bijeen te komen om lopende zaken te regelen.
Samen met het Huus van de Taol en Museum De 5000 Morgen werd er een dialect voordrachtavond georganiseerd in het Olde Schippershuus; het oudste pand van Hoogeveen. Iedereen die dat wilde kon voordragen uit eigen of andermans werk.

Die Luyden van't Hooge Veene boden die avond een prachtfoto van Die Luyden aan, gemaakt door onze instantschilder Jan Koekoek, om op te hangen naast de reproductie van de Nachtwacht in het Schippershuus. Zo kwamen de Oude Hoogeveners weer terug waar ze hoorden.

naar boven


BIERBROUWEN LIVE BIJ TV DRENTHE

vrijdag 22 januari 2010

Na het succes van ons bierbrouwevent in november vorig jaar, en de smakelijk bevallen proeverij tijdens het midwinterevent in het Museum De 5000 Morgen, wilde men in Assen ook wel eens ons 17e eeuwse zoetbier proeven.

Dus werd het spits van de activiteiten van Die Luyden voor het seizoen 2010 al vroeg afgebeten.
Brouwer Jan Jans en bierschenkster Roelofje Geers waren Live op het bewegende beeld te zien in het programma PS van Peter Zwerus en Sophie Timmer. Behalve de andere onderwerpen in het Live praatprogramma werd er in de studio bier gebrouwen. Ook mocht Jan Jans nog even het een en ander vertellen, maar die televisie makers zijn zo druk dat we het maar beter bij de geschreven teksten kunnen houden.

Aan het einde van de uitzending kon men genieten (en dat deed men dan ook graag!) van het "Broen Weyte" bier, dat in november werd gebrouwen als herinnering aan het traditionele zoetbier zoals dat ook in de 17e t/m 19e eeuw in Hoogeveen werd gebrouwen. Johannes Vondeling werd bedankt voor zijn logistieke inzet, en weer is de toon gezet voor een enerverend jaar.

Voor een complete biergeschiedenis van de Hoogeveense brouwers, zie het boekje: De Bierbrouwers van Hoogeveen (1672-1850) van de hand van Jan de Vries.

naar bovenfacebook die luyden