Die Luyden van 't Hooge Veene


In het nieuws 2011

Wat in de media te lezen viel over Die Luyden van't Hooge Veene:


VROUWENVERENIGING PASSAGE

OPEN MONUMENTENDAG

MIDDELEEUWS OMMEN

OERTIJDKAMP BORGER

JAARMARKT RUINEN

Die Luyden
Die Luyden op de Batavia

BATAVIAWERF LELYSTAD

HISTORISCHE PULLEDAG

FESTIVAL VAN HET LANDSCHAP

ZUIDERZOTHEID

RUNA OP OEKDAG

HISTORISCHE AVOND ECHTEN


Naar nieuws uit 2017

Naar nieuws uit 2016

Naar nieuws uit 2013

Naar nieuws uit 2012

Naar nieuws uit 2010

Naar nieuws uit 2009

Naar nieuws uit 2008

Naar nieuws uit 2007

VROUWENVERENIGING PASSAGE

Maandag 26 september 2011

Het seizoen van Passage werd geopend met een gezamenlijke avond met medewerking van Die Luyden. Drie man en een vrouw sterk vertelden we de aanwezige dames over het ontstaan van Hoogeveen en het leven in de prille veenkolonie. Natuurlijk kwamen de aardappelen, plaggenhutten, het bier en de vervening langszij. De laaste twee hadden we wel, de eerste vanzelfsprekend niet en de plaggenhutten als werkketen voor de turfgravers van elders.

Het was voor de dames een leerzame avond, waarin ook genoeg te lachen viel.

naar boven
OPEN MONUMENTENDAG

Zaterdag 10 september 2011

Ook dit jaar deden we weer mee met Open Monumentendag. Voor de gelegenheid was onze accordeonist Thijs ook weer ingevlogen. Een accordeon is wel niet zeventiende-eeuws, maar met een corduroybroek, een boezeroen en een pet gaat Thijs dan ook door voor een negentiende-eeuwer. Ook mensen van handkarrenmuseum De Wemme uit Zuidwolde waren weer van de partij met een aantal handkarren. De medewerkers vermaakten het publiek in negentiende-eeuwse kledij.

Zoals gebruikelijk waren Die Luyden weer verpreid over een aantal monumentale locaties binnen de Gemeente Hoogeveen. Hier werd onder anderen informatie gegeven over de geschiedenis van de panden, of het dagelijks leven in het verleden.

naar boven
MIDDELEEUWS OMMEN

20 en 21 augustus 2011

Voor het eerst in het bestaan van Die Luyden gingen een aantal leden van de groep een heel weekeind op evenement. Zaterdag stonden we met een grote groep tussen de late middeleeuwers en de zestiende-eeuwers. Zoals gewoonlijk waren we druk aan het koken, het borduren, spelletjes spelen, leer bewerken en praten - veel praten. De dag werd afgesloten met een bbq voor alle kampementmensen. Voor vegetariërs was het afzien, maar we hebben het overleefd. Na de bbq gingen de meesten van ons weer naar huis.

De volgende ochtend begon mooi, maar in de loop van de ochtend vielen er twee hoosbuien. Gelukkig konden we schuilen bij onze Belgische buren. Maar het was natuurlijk niet leuk voor het publiek en niet leuk voor de spullen. Helaas was het hele terrein vervolgens ook doorweekt. Aan het eind van de middag dreigde er weer noodweer los te barsten. Het evenement werd om deze reden enigszins vroeger gesloten. Helaas.

naar boven
OERTIJDKAMP BORGER

Zondag 7 augustus 2011

Het terrein van het Nationaal Hunebedcentrum in Borger was dit weekeind ingenomen door marktkooplieden voor de oertijdmarkt en door levende geschiedenisgroepen. Deze laatsten waren vooral te vinden in en rond de Steentijdboerderij.

De leden van Runa, versterkt met Hugo en Emelia van de Batavia in 5e-eeuwse kleding, hadden de boerderij ingenomen. Dit was ook een mooie gelegenheid om de tuin achter de boerderij eens flink onder handen te nemen.

Verder werden de contacten met andere levende geschiedenismensen die bezig zijn met de oudere periodes weer versterkt en aangehaald.

naar boven
JAARMARKT RUINEN

Zaterdag 6 augustus 2011

Vorig jaar stonden we op een Brinkavond in Ruinen, dit jaar op de Jaarmarkt. We hadden een schitterende plek, net naast de oude Middeleeuwse kerk. Gelukkig was het fantastisch mooi weer, zodat we niet hoefden te vrezen voor de spullen. Het scharrebier dat op de Pulledag was gebrouwen, kon mooi worden opgemaakt!

Zoals gewoonlijk trok het molenspel weer veel belangstelling, van zowel jong als oud. Ook kon het vuur worden gebruikt om een middagmaal te bereiden en om wol te verven. Natuurlijk werd er veel gepraat, onder elkaar en met publiek. Roelofje Geerts kreeg van een marktkoopman nog een mooie kan, omdat ze zo op het melkmeisje van Vermeer leek!

naar boven
BATAVIAWERF LELYSTAD

Zondag 31 juli 2011

Met een aantal leden waren we op 31 juli afgereisd om acte de presence te geven op de Batavia. De hele dag vermaakten we het publiek als passagiers die waren aangemonsterd voor de reis naar de Oost te maken. Of aangemonsterd, eigenlijk hadden we ons ingekocht.

De hele dag hielden we ons bezig met typische bezigheden als het spelen van spelletjes, borduren, het psalmzingen uit Datheen, het lezen van de Heidelbergse Catchechismus en de Heilige Schrift - het was tenslotte zondag, het rondlopen op het schip en het lastigvallen van de kaptein en de koopman. Ook mocht er nog een zeemansbegrafenis worden uitgevoerd.

naar boven
HISTORISCHE PULLEDAG

Donderdag 28 juli 2011

De hele zomer 2011 mag dan als verregend de boeken ingaan, maar op donderdag 28 juli was het de mooiste dag van de wereld. Op de Historische Pulledag in Hoogeveen speelden we die dag een thuiswedstrijd. We hadden een mooie plek gekregen, in de buurt van de Grote Kerk.

Brouwer Jan Janszn de Jonge was al vroeg aanwezig om alles op te stellen voor het bierbrouwen. Samen met bierbrouwersleerling Dirck was de brouwer de hele dag bezig om de basis te leggen voor het scharrebier. Dirck had voor de gelegenheid zijn jonge dochter Annechien meegenomen, die en passent die dag leerde breien van Merrigje Jans.

Verder waren we allemaal druk bezig met leerbewerking, kruiderije - al was er helaas niemand die de tovermiddelen van Roelofje Geerts wilde proberen - , vilten, tinpoetsen met heermoes, trommelslaan, het spelen van het molenspel en wat er zoal te doen valt op een kampementje.

naar boven
FESTIVAL VAN HET LANDSCHAP

zondag 3 juli 2011

De winterslaap van de levende geschiedenis is nu echt achter de rug. De agenda van Die Luyden wordt aardig gevuld. Zondag 3 juli is er een mooie start op het Festival van het Landschap in Orvelte. Bij de 17e eeuwse boerderij de Bruntingerhof was het gezellig 17e eeuws keuvelen, reageren op het publiek en terug reageren van dat publiek op Die Luyden.

Merrichje Jans van de Swarte van Swol had flink uitgepakt in haar uitgebreide Herbergkeuken en stalde de lekkernijen uit onder de ogen van het hongerige publiek... dat wel mocht kijken maar niet eten. Want er werd ouderwets 'geschoft' door Die Luyden zelf. Hier en daar werden nog wat boodschappen gedaan. Het was en bleef natuurlijk een soort jaarmarkt, daar in Orvelte.

Maar vooral het spel had de aandacht. Het spel? Jazeker, de oude versie van Drie op een rij, of hoe het spel ook mag heten. Er schijnt een molenaar te zijn op het Hoogeveen die Het Spel die dag zeker 30 keer gespeeld heeft...

naar boven
ZUIDERZOTHEID

zaterdag 11 juni 2011

Vanuit het Jeugd- en Jongerenwerk van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen organiseerden 2 studenten van het Alfa-college Hoogeveen, Sandra Booij en Mariska Koster, in samenwerking met Die Luyden van ’t Hooge Veene het evenement “Zuiderzotheid”.

Tijdens dit evenement begaf het publiek zich tussen twee tijden: namelijk de 17e eeuw en het heden. Er vonden verschillende activiteiten plaats vinden zoals bijvoorbeeld; Rappen, skateboard demonstratie, graffiti, dans, modeshow en nog veel meer andere activiteiten. Doel was om de bezoekers als het ware een kleine reis door de tijd te laten maken en zich bewust te laten worden van de verschillen tussen toen en nu!

Het publiek vond het geslaagd, en dus slaagden de studenten ook voor hun opdracht!

naar boven
RUNA OP OEKDAG

zaterdag 7 mei 2011

Bij het Hunebedcentrum te Borger was werkgroep Runa aanwezig op de Oekdag. Deze speciale kinderdag werd historisch verantwoord aangevuld in een levendige setting in een waar oertijdkampement.

naar boven
HISTORISCHE AVOND ECHTEN

zaterdag 19 februari 2011

Taalschulte Albert Metselaar van het Huus van de Taol en voorzitter van Die Luyden organiseerde een historische avond in het kerkje van Echten.

Samen met mede Luyden Jerry Vondeling en Jan de Vries hielden de drie lezingen over de geschiedenis van Echten, het huis te Echten en het Holten Wambuis, en over de molen van Echten en over biergebruik en het ontbreken van een bierbrouwer op het (boeren)erf de Brouwerij te Echten.

Jerry spreekt het publiek toe
Een volle zaal met enthoussiaste mensen kwam luisteren en meepraten op deze zaterdagavond.

Jan schenkt een biertje in
Een regionaal ouderwets landbiertje werd getapt en gekeurd.

naar boven
facebook die luyden