Die Luyden van 't Hooge Veene


In het nieuws 2012

Wat in de media te lezen viel over Die Luyden van't Hooge Veene:


NACHTELIJKE WANDELING

SLAG OM GROLLE

DIKKE TINNE FESTIVAL

BELEG VAN COEVORDEN

WANDELVERENIGING COEVORDEN

OERTIJDKAMP

POORT NAAR DE HONDSRUG

BURGEMEESTERSBEZOEK

Foto's Die Luyden 2012
Die Luyden op de Batavia

Foto's vindt u in ons fotoalbum


Naar nieuws uit 2017

Naar nieuws uit 2016

Naar nieuws uit 2013

Naar nieuws uit 2011

Naar nieuws uit 2010

Naar nieuws uit 2009

Naar nieuws uit 2008

Naar nieuws uit 2007

NACHTELIJKE WANDELING

Zaterdag 27 Oktober 2012

Op veler verzoek ging de nachtelijke historische wandeling door het centrum van Hoogeveen op herhaling tijdens de landelijke Nacht van de Nacht. Bij volle maan trotseerde een grote groep geïnteresseerden de vrieskou om Die Luyden van’t Hooge Veene in actie te zien en te horen.

Om 22.00 uur werd er na een kop verwarmende chocolademelk gestart bij De Lekkernij aan de Grote Kerkstraat. Vertellers Marga Zwiggelaar een Albert Metselaar van Die Luyden namen de groep mee langs het oude kerkhof bij de Grote Kerk in de richting van korenmolen de Zwaluw. Bij de kerk werd een vondeling opgepikt en bij de molen deed molenaar Jerry het verhaal van een ongelukkige val van de molen. Vervolgens kwam de groep een dolende ziel tegen bij het kerkhof, waarna voor de Hoofdstraatkerk een godsdienstwaanzinnige ontmaskerd werd als meervoudige moordenaar. Een wandelende Jood kwam voorbij, en een Hoogevener werd het slachtoffer van Münsterse soldaten in 1672. Dit alles gevolgd door een ongelukkig doodgraver die zelf nooit rust kreeg. Er volgden meerdere verhalen, teveel om hier te noemen; alles zuivere Hoogeveense historie, met als aanvulling een enkele mystificatie zoals die uit de Klapper der Calkoens, waarbij de huishoudster van de familie Calkoen moord en brand gilde om wat de Münstersen hadden aangericht in het huis van haar werkgever.

Tot slot konden de bezoekers en Die Luyden zich na middernacht verwarmen in het Olde Schippershuus, het oudste pand van Hoogeveen dat natuurlijk ook vele verhalen zou vertellen, als de muren konden spreken.

naar bovenSLAG OM GROLLE

Zaterdag 20 oktober 2012

Bij een stralend najaarszonnetje en heerlijke temperatuur waren we present in het centrum van vestingstad Groenlo. Hier werd de slag om Grolle van 1627 nagespeeld.

Wij als burgergroep zaten mooi gevangen in de stad. Het bier was op, dus moesten we ons "behelpen" met vers geperst appelsap. Ook was er geen vers gebraad in de afgesloten stad te bekennen, dus was iedereen verplicht vegetarisch. De herfstknollen met lof smaakten er niet minder om, al dachten de toeschouwers er soms anders over.

Buurtlink tv maakte een mooi filmpje van de Slag om Grolle. Wij zijn niet zichtbaar, maar het geeft een mooie impressie:naar bovenDIKKE TINNE FESTIVAL

Zaterdag 8 September 2012

Dit jaar waren we weer van de partij op het Dikke Tinne Festival in Hattem. Een prachtig festijn in een dito hanze stadje!

Het weer zat mee, het was druk (zeg maar gerust heel druk), gezellig en sfeervol. Kortom een prachtige dag voor organisatoren, Luyden en buitenlui.

Lucas en Jan hadden de grootste discussies die luid met het publiek werden gedeeld. Catharina vermaakte menig kind met haar ingebakerde Merijgie en Geert de molenaar verleidde velen tot een nederlaag in het molenspel. Juda vergat de sabbatsrust om nog wat koopwaar te slijten en Merrighje was origineel aan het touwvlechten terwijl Roelofje zich druk maakte om een nieuw voorraadje "afgangspoeder" te malen.

Wat de dag extra leuk maakte was de interactie met het publiek, niet gespeeld, maar wel geheel vanuit onze 17e eeuwse rol. Waar nodig met een kleine vertaalslag voor die vreemd uitgedoste 21e eeuwers.

Enkele foto's vindt u in ons fotoalbum

naar bovenBELEG VAN COEVORDEN

Zondag 26 augustus 2012

Donderende kanonnen, met terugdonderende wolken, als je dat had willen organiseren was het niet gelukt, maar wij kregen het gratis. Op de noordkant van het kasteel waren de groenstroken bezet met middeleeuwers (Ridders van Friesland, Middeleeuws leven Assen), 17e eeuwers (wij dus en Silver Swaen, de kanonnen en man/vrouwschappen van Bourtange), kluchten (Leidse Kluchtencompagnie) en Franse SAS troepen. Ook dit keer tekenden twee van onze leden voor de organisatie.

naar bovenWANDELVERENIGING COEVORDEN

Zaterdag 16 juni 2012

We waren uitgenodigd voor een feestvierende wandelvereniging, om onderweg de wandelaars van vermaak te voorzien. We hadden de hele dag het groen voor het kasteel tot onze beschikking. Dat was niet gek, zo te kunnen genieten van zo'n rustig stukje Coevorden. Eerlijk gezegd was het wel erg rustig, want het aantal wandelaars viel tegen, ook voor de organisatie. Fortissimo was er ook, een drumband uit Coevorden. Onderling groeiden interessante contacten.

naar bovenOERTIJDKAMP

Zondag 24 juni 2012

Zullen we het direct maar hebben over het weer? Als ze ooit nog eens vragen waar Atlantis ligt, nou, wij weten het. In Borger. Die dag stonden we volledig onder water. Voordeel daarvan is dat niemand meer moeilijk doet over de regen zo'n dag, want je bent zo doorweekt dat je het niet meer voelt.oertijdkamp borger 2012


Een ruim kampement met groepen en individuen van steentijd tot vikingen, dat troffen we er aan. We, dat waren dit keer de leden van Runa, onze oudste werkgroep. Die hadden het ook georganiseerd, dat oertijdkamp, maar dan met de pet op van coordinatoren van de Stichting Levende Geschiedenis Drenthe. Verzopen Geschiedenis, dat was het. Nog een voordeel daarvan: iedereen kroop bij iedereen onder de luifel, zodat er zoveel tijd was voor kennisoverdracht dat je je moet afvragen wat voor de deelnemers leuker is, droog of nat.

naar bovenPOORT NAAR DE HONDSRUG

Zaterdag 19 mei 2012

De historische activiteiten die gepaard gingen met het opstarten van het Geopark de Hondsrug zorgden ervoor dat Coevorden tweemaal in de belangstelling kwam te staan. De poort van de Hondsrug zogezegd. We waren erbij, we kookten, trommelden, handelden, spraken mensen aan, en genoten vooral van de sfeer, het mooie weer en de alternatieve markt waar we deel van uitmaakten. Produkten waar je alle dagen niet tegenaan loopt, maar die je wel alle dagen zou moeten gebruiken, wil je de wereld een beetje ecologisch verantwoord houden. Die dag leidde tot een uitnodiging van de feestvierende wandelvereniging van Coevorden.

naar bovenBURGEMEESTERSBEZOEK

Dinsdag 17 januari 2012

Op onze eerste Toogavond van het nieuwe jaar kwam burgemeester Karel Loohuis kennismaken met Die Luyden.

burgemeestersbezoek_17-01-2012


In een geanimeerd samenzijn werden de grenzen van eeuwen regelmatig gepasseerd.
Aan het eind van het bezoek kreeg de burgemeester als aandenken een schilderij van Die Luyden en enkele uitgaven van leden van Die Luyden.

naar boven
facebook die luyden