Die Luyden van 't Hooge Veene


In het nieuws 2013

Wat in de media te lezen viel over Die Luyden van't Hooge Veene:


Historische Zuidlaardermarkt

Asserbos

Piratendag Bataviawerf Lelystad

Slag om Bourtange

Boomstamkanorace

Tamboerscompagnie bij fusie kerken

Foto's Die Luyden 2012
Die Luyden op de Batavia

Foto's vindt u in ons fotoalbum


Naar nieuws uit 2017

Naar nieuws uit 2016

Naar nieuws uit 2012

Naar nieuws uit 2011

Naar nieuws uit 2010

Naar nieuws uit 2009

Naar nieuws uit 2008

Naar nieuws uit 2007

Historische Zuidlaardermarkt

Zaterdag 12 oktober 2013

De dag begon druilerig, maar toen het middag werd en de historische markt begon werd het droog. De regen kwam pas weer om de hoek kijken tegen het einde van de middag: goed geregeld!

Het was er druk en heel gezellig met uit bijna alle eeuwen dat de Zuidlaarder markt bestaat vertegenwoordigers, waaronder Die Luyden. We lieten er zien dat je met weinig veel kunt... Volgend jaar weer?

naar bovenAsserbos

Zondag 27 oktober 2013

Op zondag 27 oktober waren Die Luyden te gast bij het Ridderspektakel in het Asserbos. Niet dat Die Luyden nu zo opeens ook ridders zijn geworden. Welnee. We blijven 'gewoon' zeventiende eeuws. Er waren natuurlijk wel ridders, maar ook een handelaar. Naast ons waren de vikingen van De Blauwe Swaen neergestreken. Inderdaad, ook geen ridders. En dat was ook niet de bedoeling van dit evenement bij theeschenkerij Hofstede. Het is leuk voor ons als groepen, en voor het publiek, om uit verschillende perioden wat te zien. Daarnaast is het altijd erg gezellig om 'oude bekenden' weer te spreken, want het wereldje van levende geschiedenis is natuurlijk niet erg groot.

Ondanks, of misschien wel dankzij, de harde wind hadden we het vuur zo aan. Dat was ook de bedoeling omdat we laat-middeleeuwse appelmoes zouden maken. Eerst was dat wel een gedoe, want door de harde wind wilde het water niet echt lekker op temperatuur komen. Dan de pan maar in het vuur gezet. Toen ging het heel wat sneller. Zo snel zelfs dat de appelmoes zelfs een beetje aanbrandde. Oeps. Onze vroedvrouw had ondertussen haar wol gepakt. Niet om te koken, maar om te tezen: het pluizen van de wol en het eruit halen van ongerechtigheden. Door de harde wind waaide regelmatig een stuk weg. Het was al met al een gezellige middag.

Recept appelmoes:
Moesappels, witte Rijnwijn, water, honing, kaneel, peper, rozijnen, walnoten, boter.
Gooi alles naar eigen inzicht in een pan en laat het inkoken tot een appelmoes.
En oh ja, schrik niet van de paarse kleur, zo ongeveer halverwege het kookproces. Die komt door de walnoten.

naar bovenPiratendag Bataviawerf Lelystad

Zaterdag 31 augustus 2013

Ondanks het weinig historische karakter van een piratendag op de Batavia, en horden kinderen met plastic zwaarden, was dit een aangename dag uitwaaien in de haven van Lelystad.

Na afloop werd er nog gezellig nagedronken van een heerlijk bier uit een authenthiek houten biervat van onze eigen huisbrouwer.

naar bovenSlag om Bourtange

Zondag 23 juni 2013

Terwijl een minderheid van Die Luyden een uitstapje maakte naar de duistere middeleeuwen, waren de overige Luyden daar waar ze zich het prettigst voelen: in een 17e eeuws kampement.

Te gast bij het excercitiepeleton van Bourtange in een weliswaar bezet, maar sfeervol Bourtange. Er werd een fictieve slag uit 1620 beleefd waarbij de Spaansen verdreven dienden te worden uit de vesting.

Niet dat Die Luyden zich met de gevechten bezighielden hoor. Ze lieten zich heerlijk vermaken in het kampement waar altijd wel wat te beleven viel. Kampoverste Johanna en haar vrouwschappen hadden de zaakjes, en gezelligheid, goed voor elkaar.
De wapenmaker van het peleton (Gary) was met zijn vrouw overgekomen uit Engeland om te zien wat er met zijn wapentuig gedaan werd.

Verder waren er Hongaarse, Tjechische, Russische en Nederlands reenactors actief. Evenals kooplieden van diverse pluimage.
Het weer viel gelukkig aardig mee met slechts af en toe wat motregen.
't Kun minder, zeggen we dan.
Het publiek was het daar ook roerend mee eens.

Een fotoverslag is te vinden in ons fotoalbum

Luyden in Bourtange

naar bovenEerste boomstamkanorace sinds mensenheugenis

Zondag 23 juni 2013

Met deelnemers uit Duitsland en Nederland was het Oertijdkamp op het Ermerstrand en de bijbehorende boomstamkanorace een internationale gebeurtenis. Diverse ijzertijdgroepen waren aanwezig, zoals Friezen, Franken, Saksen, Wironii, Justerlanders, late Romeinen, geromaniseerde Franken en andere Germanen.

Met de annexatie van Pesse door de gemeente Hoogeveen, heeft Hoogeveen de oudste boot ter wereld binnengehaald. De boomstamkano van Pesse inspireerde vandaag tot de eerste prehistorische boomstamkanorace sinds eeuwen. De organisatie van de wedstrijd was in handen van de Stichting Levende Geschiedenis Drenthe, in samenwerking met het Geopark de Hondsrug en het Openluchtmuseum in Eindhoven.

Er werd gevaren in grote boomstamkano's, waarin maximaal 4 mensen zitting konden nemen, maar voor de stabiliteit was dat niet zo slim. Er werd gevochten tussen vier internationale teams. Na een spetterende start van twee boomstamkano's ging die van Legio Secunda Augusta als een speer vooruit, die van de Wironii als een baksteen naar beneden,maar op de terugtocht van Legio SA konden de als waterratten zwemmende Wironii hun kano nog even enteren. Volledig volgens de traditie van de piratencultuur die door de Oude Saksen en de Vikingers kon worden gecultiveerd, werden de manschappen van Legio de slachtoffersvan deze niet in de reglementen opgenomen noch door die reglementen bestreden actie. Het resultaat was voor Legio niet zo best. Ze gingen. Kopje onder. Legio herstelde zich en wist desondanks de streep te halen. Als enige in deze ronde, en dus als rondewinnaars.

In de tweede ronde had Die Manschaft Ohne Name, samengesteld uit diverse Duitse stammen, de onderzeeer in handen, en men verdween juichend in de golven,uitgelachen door de junioren van de Oostergoers, die na een paar geweldige slaloms bijna de dubbele afstand voeren, door wind en regen verstrooid raakten op het water,en maar met moeite de wal wisten te halen, maar sprankelend wonnen en droog bleven. Voor zover daar met deze regenrace sprake van was. Omdat de finale zonder Legio gevaren moest worden, deze Romeinen hadden het koude water nu wel gezien en waren gedeserteerd, werden deze bij verstek gediscqualifiseerd en jŠ de Oostergoers-junioren wonnen de eerste boomstamkanorace sinds 2000 jaar.

boomstamkanorace_winnaars_2013 Oostergoers-junioren
Oostergoers-junioren: winnaars van de eerste boomstamkanorace!

naar bovenTamboerscompagnie bij fusie kerken

Zondag 6 januari 2013

De fusie van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van Hoogeveen is eindelijk een feit geworden. Hoogeveen heeft sinds zondag 6 januari 15.15 uur, de notaris zei het zo mooi, een gemeente van de PKN, een Protestantse Kerk van Nederland.

De gelovigen werden die middag vanuit heel Hoogeveen opgetrommeld door de Tamboerscompagnie van Die Luyden. Vanaf de Vredehorst, de Goede Herderkerk en de Oosterkerk wandelden mensen richting het centrum. Vier tamboers begeleidden de mensen. De beide tamboers die vanaf de Goede Herderkerk liepen vingen de mensen op van de Hoofdstraatkerk en ontmoetten op het kruispunt van de Hoofdstraat en de Grote Kerkstraat ook de mensen van de Vredehorst. De tamboers sloten bij elkaar aan, pikten in de Grote Kerkstraat de tamboer van de Oosterkerk op en, u raadt het al, een doorlopend aangroeiend geroffel van jewelste was het resultaat. Repetities vooraf, ho maar, maar dat was ook niet nodig. Het bekende roffeltje van het 'Volk van Noord' kenden ze allemaal.

06-01-2013 tamboerscompagnie


Bij de Grote Kerk sloot de tamboer aan die al een tijdje in het centrum aan het rondgaan was. Een erehaag op de hoge stoep voor de kerk en alle mensen konden onder luid getrommel naar binnen.
Of ze ook nog even door de kerk wilden, was de vraag van de organisatie. Geen kerkorgel en geen kerkklokken die daar overheen kwamen, toen de wandeling zo werd afgemaakt.

Meer over de Tamboerscompagnie vindt u in ons persbericht

naar boven
facebook die luyden