Die Luyden van 't Hooge Veene


In het nieuws 2017

Wat in de media te lezen viel over Die Luyden van't Hooge Veene:


Kerkendag 2017

Turfmarkt, Zwartsluis

Foto's Die Luyden 2012
Die Luyden op de Batavia

Foto's vindt u in ons fotoalbum


Naar nieuws uit 2016

Naar nieuws uit 2013

Naar nieuws uit 2012

Naar nieuws uit 2011

Naar nieuws uit 2010

Naar nieuws uit 2009

Naar nieuws uit 2008

Naar nieuws uit 2007


naar bovenKerkendag, Hoogeveen

Zaterdag 24 juni 2017

Op zaterdag 24 juni 2017 waren enkele van Die Luyden van 't Hooge Veene , Willem en Gerbrigje, opgedoken uit de 17e eeuw om eens te zien wat er tegenwoordig in "hun" kerk, de Grote Kerk van Hoogeveen, gebeurde. Ze hebben vol verbazing rondgelopen. Want was er veel veranderd! Zij kenden nog de bescheiden kruiskerk die er door inspanning van de Heer van Echten gekomen was. Dat was een gebouw dat weliswaar bruikbaar was maar verre van af. Zo zaten er wegens geldgebrek (een euvel van alle tijden blijkbaar) bijvoorbeeld geen ramen is waardoor de vogels vrij in en uit vlogen (heel gevaarlijk als je zit te bidden, de kans op een vogelpoepje op kleding was sterk aanwezig). Ook was er nog geen betegelde vloer, de kerkgangers liepen gewoon door het zand. Maar toch, het was een kerk. En voordien werd er gepreekt op de deel bij een boer met een ruim bemeten schuur, of zelfs gewoon buiten. Een hagenpreek dus.

Het vanouds bekende geluid van de trommelslager die de kerkgangers opriep voor de eredienst klonk hen als muziek in de oren. Braaf liepen ze een rondje achter de tamboer aan door de onherkenbaar veranderde stad. Met veel bekijks van de hedendaagse stadgenoten.

Een bebaarde heer met een bekend gezicht (zou het een nakomeling van Schulte Lucas Steenbergen zijn) vertelde uitgebreid over de vele veranderingen die de kerk ondergaan had in de loop der eeuwen. De hele dag was goed verzorgd. Een lekker ontbijt op vreemde witte bordjes, met een warme onbekende drank die "coffij" genoemd werd, een welkomswoord door de burgemeester, muziek in alle kerken die vandaag hun deuren geopend hadden voor het publiek. Dus ondanks de regen een geslaagde dag. De Luyden konden met een voldaan gevoel de terugreis naar de 17e eeuw maken.

naar bovenTurfmarkt, Zwartsluis

Zaterdag 27 mei 2017

Waarom ze daar in Zwartsluis onze turf ooit nodig hadden, dat is een raadsel, als je weet dat het zaterdag 27 mei jl zo heet was, dat we bijna van de kade af dropen. Het was een gezellige markt met in de haven een 50-tal prachtige zeilschepen, voor een belangrijk deel nog van de oude vissersvloot. Mooi onderhouden, klaar om voor het admiraalschip zeilmanoeuvres uit te voeren. Onder de roffels van de trommelslager werden ze uitgeleide gedaan, en vervolgens op het eind van de dag weer naar binnen gehaald.

naar boven
facebook die luyden